Nejen pizza a pasta, proč se vyplatí učit se italsky?

Proc-se-vyplati-ucit-se-italsky 11. srpna 2025, 10:30

Itálie v našich hlavách = pizza, pasta, „mamma mia“. A ano, italské jídlo je božské, ale tím to zdaleka nekončí. Itálie je země, kde vznikla renesance, kde se tvoří světová móda a kde lidé dokáží z obyčejného oběda udělat dvouhodinový rituál plný smíchu.

Stáli jste někdy v Uffizi před Botticelliho Zrozením Venuše a přečetli si jen ten suchý popisek v angličtině? Škoda. S italštinou si můžete popovídat s místními průvodci, kteří vám rádi převypráví příběhy, které se do žádného průvodce nevejdou. Například o tom, že Michelangelo vlastně Sixtinskou kapli malovat nechtěl. Považoval se totiž za sochaře, ne za malíře, a celou zakázku od papeže bral jako nutné zlo.

V římském Pantheonu stařičká průvodkyně pro změnu vyprávěla skupině Italů, jak sníh a déšť padají skrz otvor v kupoli přímo dovnitř a jak Římané věřili, že bohové tímto otvorem sestupují mezi smrtelníky. V angličtině byste se tohle dost možná nikdy nedozvěděli.

A co teprve, když začnete číst italskou literaturu v originále. Dante, který vám v češtině připadá čistě jako nudná školní povinnost, v italštině najednou ožije. Jeho slova mají rytmus, vášeň i humor. Je to podobné jako rozdíl mezi černobílou a barevnou televizí.

Skutečný Milán se neschovává v obchodech

Každý zná Milán jako centrum módy. Ale zkuste se na něj podívat očima někoho, kdo rozumí italsky. Můžete zajít do malých ateliérů ve čtvrti Brera, kde starší krejčí stále šijí na míru podle tradičních postupů. Nebo si popovídat s mladými designéry na Navigli o tom, jak vidí budoucnost italské módy.

V malých dílnách potkáte řemeslníky, kteří zde pracují už desítky let. S italštinou si s nimi můžete popovídat o tradičních postupech, o tom, jak se móda měnila, nebo se dozvědět tajemství kvalitního řemesla.

La dolce vita není klišé

Italský životní styl se stal světovým pojmem, ale co to vlastně znamená? Není to jen o tom popíjet víno na terase (i když to také není k zahození). Je to o přístupu k životu, kdy se člověk zastaví a užije si přítomný okamžik.

V malých toskánských vesničkách se s italštinou můžete běžně dostat do situací, kdy z rychlého nákupu vznikne dvouhodinová diskuze s místními o víně, olivovém oleji nebo o tom, proč je jejich vesnice ta nejkrásnější v celé Itálii.

Jídlo, které má duši

Jasně, italská kuchyně je neuvěřitelná. Ale s italštinou zjistíte, že za každým jídlem je příběh. Na farmářském trhu v Bologni mi paní prodavačka vysvětlovala rozdíl mezi různými druhy parmezánu, ne pouze chuťově, ale i historicky. Dozvěděla jsem se, proč se některé sýry dělají jen v určitých měsících a jak rozeznat, že je parmezán skutečně zralý.

Nebo zkuste zajít do malé rodinné trattorie mimo turistické centrum. Majitel vám nejen doporučí nejlepší jídlo, ale vysvětlí vám, proč se právě tahle kombinace chutí tak perfektně doplňuje, odkud má suroviny a možná vám i ukáže rodinný recept, který se předává z generace na generaci.

Když se z koníčku stane práce

Znám spoustu lidí, kterým italština změnila život. Kamarádka Tereza se díky ní dostala k práci v luxusním hotelu na pobřeží Amalfi. Dnes organizuje svatby pro zahraniční páry a svou práci miluje. Jiný přítel, architekt, si díky italštině začal rozumět s místními řemeslníky při rekonstrukci historických budov. A od té doby už měli několik společných projektů.

Bojíte se, že italština bude moc těžká? Opak je pravdou – je to jeden z nejjednodušších románských jazyků. Ostatně přijďte si ji vyzkoušet na vlastní kůži. První hodinu u nás máte zdarma. Zavolejte nám na 774 118 911 nebo napište na: info@vyukajazykuonline.cz.Rádi vám zodpovíme všechny vaše dotazy.

Online Jazyková škola

E-mail: info@vyukajazykuonline.cz

Tel.: +420 774 118 911

IČ.: 28595025